Selecteer een pagina

Iedereen die boodschappen doet zal het opvallen dat groente en fruit relatief duur zijn. Is het daarom niet goedkoper om supplementen te gebruiken en zo geld uit te sparen? Wij zochten het uit.

Waarom groente en fruit gezond zijn

Het advies is om dagelijks 250 gram groente en 200 gram fruit te eten. Dit advies komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Gezondheidsinstanties geven dit advies omdat we de voedingsstoffen uit groente en fruit nodig hebben om gezond te blijven. Groente en fruit zitten namelijk vol met vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen. Ze voorzien ons lichaam van deze stoffen zodat ons immuunsysteem sterk blijft. Zo houden we de kans op infectieziekten en chronische ziekten laag.

Groente en fruit zijn ook belangrijke bronnen van vezels. Deze vezels zijn belangrijk voor het gezond houden van de darmen. De vezels prikkelen de darmen zodat deze in beweging komen. Zo wordt constipatie voorkomen. De vezels dienen tevens als voeding voor de goede bacteriën in de darmen. De goede bacteriën moeten voorkomen dat de slechte bacteriën de overhand gaan krijgen.

Supplementen

Supplementen zijn er in allerlei soorten en maten. Zo heb je multivitamine supplementen. Deze bevatten verschillende soorten vitaminen en mineralen. Gezondheidsexperts beschouwen dergelijke multivitamine supplementen als mooie aanvulling op een gezonde basis voeding. Maar deze gezondheidsexperts beschouwen dergelijke supplementen niet als vervanging van groente en fruit. Dit heeft een aantal redenen.

Een reden waarom vitaminepillen geen vervanging van groente en fruit vormen is omdat deze geen vezels bevatten. Juist de voedingsvezels zijn zo belangrijk voor de gezondheid van de darmen. Gezondheidsexperts zijn van mening dat een goede gezondheid begint bij een goede darmflora. In de darmflora worden door de goede bacteriën weer voedingsstoffen gemaakt die belangrijk zijn voor het lichaam. Zonder goede darmflora zouden de slechte bacteriën de overhand krijgen. Daardoor zien virussen, schadelijke bacteriën en micro-organismen hun kans.

Andere reden waarom supplementen geen volwaardig alternatief zijn voor groente en fruit heeft te maken met de opname van de vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen. Veel vitaminen en mineralen zijn gebonden aan andere stoffen en zijn daardoor goed opneembaar voor het lichaam. Bij groente en fruit zijn deze op de natuurlijke gebonden zodat deze goed door het lichaam opgenomen kunnen worden. Bij vitamine preparaten zijn de vitaminen en mineralen niet altijd op de natuurlijke manier gebonden. Zeker bij de goedkopere versies is dit het geval. Bij de duurdere supplementen is dit vaak beter op orde.

Wanneer wel supplementen?

Supplementen kunnen een goede aanvulling zijn om bepaalde tekorten aan te vullen of te voorkomen. Zo kan een supplement ingezet worden om bloedarmoede te voorkomen of te verhelpen. Bloedarmoede ontstaat als er onvoldoende ijzer in het bloed zit. Er worden dan onvoldoende rode bloedcellen aangemaakt die zuurstof door het lichaam kunnen transporteren. Bloedarmoede kan ook het gevolg zijn van een vitamine B12 tekort. Vitamine B12 zit in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong zoals vlees, vis, eieren, kaas en kwark. Vegetariërs en veganisten hebben een hoog risico op vitamine B12 tekort. Voor deze groep mensen is het nuttig om preventief een vitamine B12 supplement te gebruiken.

Vitamine D is een vitamine die aangemaakt wordt in de huid, onder invloed van zonlicht. In de wintermaanden is de zon onvoldoende sterk voor het aanmaken van vitamine D. Er wordt daarom geadviseerd om in de wintermaanden een vitamine D supplement te gebruiken.

Juice Plus

Juice Plus is een voedingssupplement wat zich in de markt zet als alternatief voor groenten en fruit. Het bijzondere van Juice Plus is dat het gemaakt is van het gedroogde sap van groenten en fruit. Het is een poeder. Omdat het van echte groente en fruit is gemaakt zijn de vitamines en mineralen in hun natuurlijke vorm beschikbaar. Hierdoor worden ze beter door het lichaam opgenomen dan goedkope synthetische supplementen.

Juice Plus geeft zelf aan geen volledige vervanging van groenten en fruit te zijn. Maar dat het dient als aanvulling. De reden hiervan is waarschijnlijk omdat Juice Plus geen vezels bevat.

Voorkomen van ontstekingen

In het lichaam is vaak sprake van inflammatie. Dit zijn laaggradige ontstekingen. Deze zijn het gevolg van het repareren van wondjes en het bestrijden van ziektes en infecties. Indien inflammatie lange tijd aanhoudt en chronisch is dan liggen chronische ziekten op de loer. Hierbij kan gedacht worden aan diabetes type 2, hart- en vaatziekten, de ziekte van Alzheimer en bepaalde vormen van kanker.

Het zijn de antioxidanten die inflammatie verhelpen. Dit omdat antioxidanten de vrije radicalen neutraliseert en onschadelijk maakt. Indien groenten en fruit gegeten worden dan ben je ervan verzekerd dat hier de nodige antioxidanten inzitten. Bij multivitamine supplementen is het aandeel antioxidanten laag en ze kunnen beschadigd zijn. Hierdoor bieden ze minder goede bescherming tegen inflammatie dan vers groente en fruit.

Het immuunsysteem

Het immuunsysteem is voor een goede werking afhankelijk van een aantal vitaminen en mineralen. Zo is vitamine C de belangrijkste vitamine voor het immuunsysteem. Deze vitamine is in wateroplosbaar. Dit betekend dat het lichaam er geen grote voorraden van kan opslaan en dat deze vitamine regelmatig gegeten moet worden.

Groente en fruit zijn belangrijke bronnen van vitamine C. Het is daarom verstandig om regelmatig groente en fruit te eten. Om het immuunsysteem verder te versterken kan gebruikt worden van een vitamine C supplement. Een goedkope vorm van vitamine C is ascorbinezuur. Deze vorm van vitamine C wordt in hogere doseringen echter niet goed door het lichaam verdragen. Het veroorzaakt dan darm- en maagklachten. Er kan daarom beter gebruik gemaakt worden van calciumascorbaat. Dit is een derde generatie Ester-C supplement.

Een ander belangrijke voedingsstof voor het immuunsysteem is zink. Het is nodig voor de T-cel functies van het immuunsysteem. Bij een verzwakt immuunsysteem kan het verstandig zijn om gebruik te maken van zink supplementen.